Çocukla Sağlıklı İletişim Kurabilme

Çocukla Sağlıklı İletişim Kurabilme

ÇOCUKLA  SAĞLIKLI İLETİŞİM KURABİLME

Sağlıklı ilişkilerin temelinde sağlıklı iletişim yatmaktadır. Sağlıklı iletişimin ilk koşulu ise etkin dinlemedir. Etkin dinleme, beden dili ve mimikler yardımıyla çocuğa onu can kulağıyla dinlediği yansıtılarak, tamamen ona odaklanılarak dinlemedir. Ebeveynler tüm meşguliyetlerini bir kenara bırakmalı, çömelip çocuğun göz hizasına gelmeli ve yalnızca ona odaklanarak dinlemelidirler.

Örneğin, çocuk bir şey anlatmak için ebeveynin yanına geldiğinde, televizyon izleniyorsa kapatılmalı, bulaşık yıkama, kitap okuma gibi yapılan işler yarıda kesilmelidir. Konuşulan konuyla alakalı sorular sormak, söyleneni tekrarlamak ve önerilerde bulunmak da etkili dinleme metotlarındandır.

Empati, etkili iletişimin bir diğer önemli unsurudur. Empati, kişinin kendini karşısındakinin yerine koyup onun bakış açısıyla dünyaya bakabilmesidir. Çocukla aynı boy hizasına gelmek, onunla empati kurulduğunu gösterir. Ebeveynler çocuklarının yerine kendilerini koyarak, “Acaba bana böyle davranılsaydı ben de öfkelenir miydim?” diye sormalılar.

Sağlıklı iletişimde bir diğer önemli unsur, “ben dili” kullanmak. “Sen dili” suçlayıcı bir dildir ve karşıdakini öfkelendirir. Örneğin; kışın ortasında çorap giymemek için direten bir çocuğa, “Sen hep böyle yapıyorsun, sen hiç çoraplarını giymez misin?” gibi ifadeler kullanmak, “sen dili”yle iletişim örneğidir. Muhtemelen çocuk ebeveynle inatlaşacak ve o çorapları giymeyecektir; ebeveyni de bağırarak ona zorla giydirmek zorunda kalacaktır. Bir de “ben dili” ile kullanalım cümlemizi: “Ben senin hasta olmanı istemediğim için çorap giymeni istiyorum.” İfade ne kadar masumlaştı, değil mi? Peki, çocuk ne düşünür? “Annem beni gerçekten önemsiyor.” Böylelikle çocuk inatlaşmayı bırakır, öfkeliyse sakinleşir.

 

Detaylı bilgi için lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.

İletişim Numaramız: 0541 599 74 22

Danışanlarım

Hakkımda Neler Söylediler?

RANDEVU ALIN